مشخصات درخت فندق
مشخصات درخت فندق
طبق بررسي ها و تحقيقاتي كه كارشناسان و مهندسان مجموعه alpha nahal انجام داده اند: فندق درختچه اي است با ارتفاع 1/5 متر كه معمولا بلند نمي شود ولي در مواردي كه شرايط آب و هوايي مساعد و خاك بسيار حاصل خيز باشد به ارتفاع 6 تا 7 متر (گاهي بيشتر) در مي آيد و به سهولت جنگلي انبوه به وجود مي آورد. بومي اروپا و آسياي صغير است كه كشت آن از زمان هاي بسيار قديم در ايران متداول بوده و به صورت خودرو در جنگل هاي ارسباران، تالش، زنجان ديده مي شود. درخت فندق پهن و نوك تيز با دو رديف دندانه، به رنگ سبز يا دم برگي بطول تقريباً يك سانتيمتر مي باشد.
فندق داراي دو نوع گل نر و ماده است كه به صورت سنبله آويخته در پاييز ظاهر مي شود. نوع نر اين گلها داراي ? تا ? پرچم است و مجموعه آن به صورت سنبله هاي آويخته در پاييز ظاهر ميشود. هر گل آذين گلهاي ماده فندق 10 عدد گل كوچك دارد اما در هر خوشه 3-2 عدد ميوه تشكيل ميشود. گلهاي فندق 3 تا 4 سال پس از كاشت ظاهر ميشوند. اما باردهي از 5 الي 6 سالگي آغاز ميگردد و به مدت 20 – 10 سال درختان فندق باروري اقتصادي دارند.
ميوه آن كه فندق ناميده ميشود، در حالت تازه از پوشش سبز رنگي پوشيده شده است ولي تدريجاً پس از خشك شدن از آن جدا ميشود. گرچه چوب فندق به سرماي زياد مقاوم است اما به جوانههاي گل فندق در 10- درجه سانتيگراد آسيب جدي وارد ميشود و موجب كاهش محصول ميگردد.
https://alphanahal.ir/خريد-نهال/
ارقام مختلف فندق
ارقام مختلف فندق را از جهات زير دسته بندي مي كنند :
1- اندازه ميوه
2- ميوه بستن زودهنگام يا “زود ميوه”
3- ميوه بستن ديرهنگام يا “دير ميوه”
4- گرده دهنده ها
فندق بومي اروپا و آسياي صغير و قفقاز است كه درختچه اي به ارتفاع ??? متر كه در اماكن مساعد به ارتفاع ? تا ? متر (گاهي بيشتر) درمي مي آيد و به سهولت جنگلي انبوه بوجود مي آورد. برگهائي پهن و نوك تيز با دو رديف دندانه، به رنگ سبز و گلهائي بر دو نوع نر و ماده دارد. نوع نر اين گلها داراي ? تا ? پرچم است و مجموعه آن به صورت سنبله هاي آويخته در پائيز ظاهر مي شود.
اصول كاشت و پرورش درخت فندق
فندق درختچه اي به ارتفاع ??? متر كه در اماكن مساعد به ارتفاع ? تا ? متر (گاهي بيشتر) درمي مي آيد و به سهولت جنگلي انبوه بوجود مي آورد. برگهائي پهن و نوك تيز با دو رديف دندانه، به رنگ سبز و گلهائي بر دو نوع نر و ماده دارد. نوع نر اين گلها داراي ? تا ? پرچم است و مجموعه آن به صورت سنبله هاي آويخته در پائيز ظاهر مي شود. ميوه آن كه فندق ناميده مي شود، در حالت تازه از پوشش سبز رنگي پوشيده شده است.ولي تدريجاً پس از خشك شدن از آن جدا مي شود. گونه C.avellana به عنوان فندق اروپائي شناخته شده و بصورت تجاري كاشته مي شود. در اثر دو رگه گيري اين گونه با ساير گونه هاي موجود در اين جنس تنوع زيادي در ارقام فندق ايجاد شده است.
فندق بومي اروپا و آسياي صغير و قفقاز است . پرورش درخت فندق از زمانهاي قديم معمول بوده و كشت آن در اروپا از قرن جهاردهم ميلادي رو به توسعه گذاشت و بتدريج در ممالك اطراف حوزه درياي مديترانه متداول گرديد . پرورش باغي اين درخت در ايتاليا با كشت ? واريته در سال ???? شروع شده همچنين واريته هاي زيادي در سال ???? در انگلستان شناخته شد . فندق رقم كنتيش كاب كه بنام دوچيلي هم معروف است از يك گياهچه فندق كه در سال ???? كاشته شد بدست آمده و هنوز هم كشت ميشود.
فندق به دليل داشتن ريشه هاي افشان و فرم رشد درختچه اي و با پاجوش دهي فراوان مي توان در جلوگيري از فرسايش خاك و تثبيت آن بسيار موثر واقع شود. فندق از گياهان كم توقع و مقاوم به عوامل نامساعد محيطي ميباشد. ميزان توليد فعلي فندق در جهان ?? % كمتر از نياز بازارهاي جهاني است. بنابراين توليد اين محصول از نظر اقتصادي داراي اهميت ويژه اي است . همچنين فندق به دليل داشتن قابليت نگهداري طولاني و حمل و نقل آسان مي تواند درآمد قابل ملاحظه اي را برا ي كشاورزان تأمين نمايد . كشت فندق در اراضي شيب دار مي تواند علاوه بر تثبيت خاك ،باعث تبديل اراضي ديم كم بازده به باغهاي اقتصادي مي گردد . در ايجاد اشتغال مولد بسيار موثر مي باشد.
نكات لازم براي كاشت درخت فندق:
تنها نكاتي كه در زمان كاشت فندق بايد به آن بايد اهميت دهيد اين است كه درخت فندق پر ريشه است و در عين كم ارتفاع بودن بايد فاصله مناسب را براي رشد ريشهها در اختيار درختچه قرارداد. به همين دليل فاصله مناسب براي هر درخت با درخت ديگر 4.5 تا 6 متر است. بهتر است درختان بهصورت خطي كاشته شود؛ چراكه در زمان گردهافشاني ميتوانيد ميوههاي بيشتري را بارور كنيد.
نكته مهم بعد كه در زمان كاشت نهال فندق بهتر است به آن اهميت دهيد زمان كاشت است. براي كاشت درختچه حتماً درزماني كه نهال يا پاجوش در خواب زمستاني است اقدام به قرارگيري در خاك كنيد.
زمان كاشت درخت فندق
پس از پايان سرماي زمستان و اوايل بهار بهترين زمان براي كاشت نهال مي باشد. قبل از كاشت، ريشه نهال ها در محلول آب، خاك و كود حيواني قرار داده ميشود، اين كار در ميزان گيرايي نهال هاي جوان بسيار مؤثر است و پس از آن نهال هاي تيمار شده به نحوي در چاله قرار داده مي شوند كه طوقه نهال ها در بالاتر از سطح خاك قرار گيرد.
تهيه چاله براي كاشت درخت فندق
گودال ها بايستي قبلا آماده شده باشند. زمان گود برداري با زمان درختكاري در ارتباط است، بدين معنا كه اگر موقع كاشت نهال اواخر پاييز است، چاله ها بايستي در تابستان و اگر موقع كاشت نهال در زمستان است، چاله ها بايستي در پاييز حفر شده باشند.
ابعاد گودال بستگي به نوع خاك و اندازه ريشه دارد. ابعاد گودال بايستي به نحوي باشد كه ريشه.ها در موقع كاشت با ديواره تماس پيدا نكنند. در خاك هاي مرغوب گودال مي بايستي فضايي بين 30 الي 60 سانتي متر .از نوك ريشه ها تا انتهاي گودال داشته باشد و اين فضا براي خاك.هاي نامرغوب مي بايستي بيشتر مد.نظر قرار گيرد. معمولا قطر چاله ها بين 30 الي 70سانتي متر.خواهد شد. در صورتي كه از مته پشت تراكتور استفاده.شود، قطر چاله حدود 40 سانتي متر خواهد بود.
تنظيم فاصله بين درختان يكي از شرايط كاشت درخت فندق
به طور كلي فواصل كاشت فندق در زمين هاي دشت 5×4 متر و به صورت سيستم مستطيلي است. اين فاصله در مناطق كوهستاني به 4×4 متر بر روي خطوط تراز تغيير مي.يابد تا جلوي فرسايش خاك گرفته شود.
شرايط و نحوه مراقبت از درخت فندق:
زميني كه قصد داريد در آن درختان فندق بكاريد بايد زهكشي بهتري داشته باشيد. به خاطر داشته باشيد نيازي نيست كه خاك آن منطقه خيلي غني باشد؛ چراكه درصورتيكه خاك مواد معدني و مغذي زيادي داشته باشد برگهاي درخت بيشازاندازه رشد ميكند.
درخت فندق هر دو مدل گل از لحاظ جنسيتي يعني هم ماده و هم نر را دارد. اين موضوع بدان معنا نيست كه درخت ميتواند خود بارور باشد. باروري درخت بهواسطه گردهافشاني است، پس بهتر است درختان فندق را به صورتي گروهي و خطي بكاريد. خطي كاشتن فندق كمك ميكند در زمان گردهافشاني ميزان بيشتري گردههاي فندق به دام افتد.
نكته ديگري كه در زمان كاشت درخت فندق بايد به آن توجه كنيد زمان گرده افشاني گلها است. درصورتيكه از نهال فندق با گونههاي مختلف استفاده ميكنيد نميتوانيد براي به دام افتادن گردهها زياد اميدوار باشيد. گرده افشاني هر گونه با گونه ديگر در زمان متفاوتي صورت مي گيرد، پس اگر ميخواهيد كه درختتان محصول خوبي بدهد تلاش كنيد كه گونهها را مشابه انتخاب كنيد.
رطوبت مناسب فندق
وجود رطوبت كافي يكي ديگر از عواملي است كه براي كشت فندق ضروري است . ميزان رطوبت بين?? تا ?? % براي كشت و پرورش فندق مناسب مي باشد . در صورتي كه ميزان بارندگي ساليانه حداقل ??? ميلي ليتر با پراكنش مناسب در فصول گرم باشد مي توان به كشت ديم فندق اقدام نمود. در غير اين صورت برا ي توليد تجاري آبياري تكميلي درختان در ماههاي خرداد ،تير و مرداد الزامي مي باشد.
مالچ پاشي
جهت حفظ رطوبت خاك از موادي مانند كاه و كلش، بقاياي گياهي، مالچ نفتي و غيره استفاده ميشود. مالچ مانع رشد علف هاي هرز در اطراف نهال شده و در برابر تغيير دماي شديد خاك و از دست دادن آب نهال را محافظت مي كند .
مراقبت و آبياري درخت فندق:
فندق درخت مقاومي است به همين علت مي تواند در انواع خاكها (بهجز باتلاقي) رشد فوق العاده اي داشته باشد. همين مقاومت در مورد مصرف آب نيز وجود دارد. درختان بالغ فندق در برابر خشكي مقاوم هستند، اما براي رشد درختچههاي جوان بايد شرايط رطوبتي ثابتي براي درخت فراهم آوريد. اين شرايط به صورتي است كه هرگز نبايد اجازه دهيد خاك اطراف درختچه كاملاً خشك شود.
در صورتي كه قصد داريد نهال فندق را در آب و هواي خشك بكاريد، بايد مراقبت بيشتري را براي رشد درخت انجام دهيد. در زمان فصل رشد و زماني كه درخت فندق به خواب نرفته بايد بهصورت مداوم رطوبت مناسب و نرمالي را براي آن فراهم كنيد.
مديريت آفات و بيماريهاي پس از كاشت درخت فندق:
درخت فندق در گروه درختان مقاوم قرار دارد به همين علت رشد آن آسان است. در عين رشد خوب درخت به حيوانات، آفات و بيماريهايي كه درخت با آنها مواجه ميشود بايد توجه كرد. در ادامه به مواردي كه سلامت درختان شما را تهديد ميكند اشارهكردهايم.
گياهخواران كوچك و بزرگ نهال فندق: درصورتي كه باغ يا باغچه شما حفاظ و ديوار مناسبي به عنوان حريم نداشته باشد، گياهخواران بزرگ مثل گوزنها و در برخي موارد گلههاي گوسفند و بز به باغ شما خواهند آمد. گوزن ها و گوسفندان عاشق برگ هاي جوان و تازه درخت فندق هستند. اگر پاي كله بزها به باغتان باز شود بايد قيد درختانتان را بزنيد چون بزها آش را با جايش ميخورند. پس حتماً براي باغتان حفاظ و حريم تهيه كنيد.
گياهخواران كوچك مثل سنجاب ها و پرندگاني مثل كلاغ نيز به محصولات باغ شما چشم طمع دارند. به همين علت بهتر است فندقها را در زمان رسيدن سريع برداشت كنيد.
حشرات و آفتها مهم باغ فندق:
حشرات و آفاتي هستند كه به صورت اختصاصي به درخت فندق حمله ميكنند. در ادامه به معرفي اين حشرات پرداختهايم.
كرم فيلبرت يا پروانه بلوط: در زمان كاشت درخت فندق حتماً بايد حواستان به اين پروانهها باشد. اين پروانهها با بالههايي به رنگ قهوهاي و خطهايي به همان رنگ اما كمرنگتر مهمانان ناخوانده درخت فندق هستند. لارو اين پروانهها در زمستان در خاكپاي درخت قرار ميگيرد. اين لاروها در فصل بهار بهصورت شب پره هايي از خاك بيرون ميآيند. بعدازآن اين شبپرهها روي پوست درخت فندق تخم گذاري ميكنند. حمله اصلي اين لاروها زماني است كه تخمهاي جوان بيرون ميآيند و وارد مغز فندق ميشوند و از آن تغذيه ميكنند.
اگر مي خواهيد به صورت طبيعي اين مهمانان ناخوانده را فراري دهيد، بهتر است گياهاني مثل گل مرواريد، گل هميشهبهار و شويد بكاريد. اين گلها حشرات شكارچي مفيد مثل زنبورهاي شكارچي لارو را به باغ شما ميكشاند. اين زنبورها با خوشحالي مسئول آفت زدايي از باغ ميشوند.
شپشك ها: اين سوسك هاي پوزه دراز در فصل بهار به برگ درختان فندق حمله كرده و آنها را مورد حمله قرار مي دهند. علاوه بر آسيب به برگها به ساقههاي جوان و پوست درخت نيز آسيب ميرسانند. ضرر ديگري كه اين شپش ها وارد ميكنند اين است كه در اوايل تابستان درون فندقها تخمگذاري ميكنند و لارو اين حشرات به ميوه تازه حمله كرده و آن را ميخورد.
مشكلي كه وجود دارد اين است كه فندقهايي كه موردحمله اين حشرات قرارگرفتهاند. نميريزند و شما در زمان برداشت اين فندقها را به همراه فندقهاي سالم برداشت ميكنيد
يكي از راههاي طبيعي دفع شپشك اين است كه قبل از گلدهي درخت با فشار آب شپشكها را از روي آن بريزيد. درصورتيكه شپشكها روي خاك بيفتند ديگر نميتوانند به درخت حمله كنند. حتي ميتوانيد بعد از باران درخت را بتكانيد تا اين حشرات از درخت جداشده و بيفتند. بهتر است روي خاك ماده شپشككش بريزيد تا در صورت افتادن آنها روي خاك از حمله مجدد آنها به درخت مطمئن باشيد.
بيماري هاي درختان فندق چه نام دارد؟
اگر قصد كاشت درخت فندق را داريد، بايد حتماً بيماريهاي درخت را بشناسيد. در ادامه به معرفي بيماريها پرداختهايم.
قارچ ريشه درخت فندق: (Armillaria) قارچي است كه ريشه درخت فندق را مي پوساند. زماني كه ريشه درخت به اين قارچ آلوده شود برگهاي آن تغيير رنگ داده و يكي پس از ديگري ميافتند. بعد از ريزش برگ ها شاخه ها مي ريزند. در برخي موارد در بن گياه قارچهاي زردرنگ ظاهر ميشود. اگر درخت شما به اين قارچ آلوده شد، براي جلوگيري از آلودگي ديگر درختان بايد درخت را از خاك درآورده و درجايي بسيار دورتر دفن كنيد.
بيماري باكتريايي درختان فندق: درصورتي كه درخت به بيماري باكتريايي مبتلا شود، شاخه هاي جوان و جوانهها آسيب ميبينند. درصورتيكه بهموقع متوجه اين بيماري در درخت نشويد، جوانهها ميميرند و كل شاخه درگير ميشود. خوشبختانه در اين بيماري نيازي به حذف كلي درخت نيست. تنها شاخه بيمار را قطع كنيد و آن را دور از باغ و درخت فندق دفن كنيد.
https://alphanahal.ir/hazelnut-seedling/
برچسب: ،